С обзиром да се обележава осам деценија од страдања Српске православне цркве на територији Независне државе Хрватске јавила се потреба да се у дигиталној форми прикаже највећи део цркава и манастира који је уништен и спаљен у периоду 1941-1945. године. Уз уништене цркве и манастире, мапирана су и места страдања једног дела свештенства и монаштва Српске православне цркве.

Сарадници Архива Војводине су уз допуштење издавача “Свет књиге” користили материјал из дела аутора Јована Мирковића “Страдање Српске православне цркве у Независној држави Хрватској” из 2016. године.

На дигиталној платформи биће дигитализована места страдања цркви, манастира, свештенства и монаштва Српске православне цркве у 11 регија: Банија, Кордун, Лика и Горски котар, Славонија, Северозападна Хрватска, Далмација, Срем, Босанска Крајина, Средња Босна, Источна Босна и Херцеговина.

Култура сећања добија своје заслужено место у свести српског народа и свих осталих који се сећању стравичних злочина над Србима, Јеврејима и Ромима од усташког режима у Хрватској током Другог светског рата.

Дигитализацијом културног наслеђа се приближава култура сећања широј јавности и чува од заборава.

Опрости можемо, заборавити не смемо!

Карта страдања српске православне цркве у Банији
Карта страдања српске православне цркве на Кордуну
Карта страдања српске православне цркве у Лици
Карта страдања српске православне цркве у Далмацији
Карта страдања српске православне цркве у СЗ Хрватској
Карта страдања српске православне цркве у Славонији